Van “O, B en E” – oftewel, organisatorische, bouwkundige en elektronische – beveiligingsmaatregelen heeft u vast weleens gehoord. Maar wist u dat u ze ook kunt toepassen op computernetwerken? Als beveiligingsspecialist geven wij u dit advies graag mee!

Fysieke maatregelen: herkenbaar, logisch en begrijpelijk

Bepaalde beveiligingsmaatregelen zijn even herkenbaar als begrijpelijk. Zo weet iedereen dat een huis en bedrijfslocatie goed afgesloten moeten worden, dat waardevolle spullen niet in het zicht mogen liggen en dat het in de meeste gevallen verstandig is om onroerend goed elektronisch te beveiligen. Wie het geheel wil afmaken, bouwt ook een hekwerk om het perceel heen. En gaat het om de beveiliging van uw bedrijfslocatie, dan heeft uw verzekeringsagent de nodige aanvullende eisen in de categorieën “O, B en E”. Van dergelijke fysieke beveiligingsmaatregelen bent u op de hoogte en deze vindt u waarschijnlijk ook zeer logisch.

Cybercrime: computers als bedrijfslocatie

De opkomst van cybercrime maakt dat bedrijven zich ook op digitaal niveau met beveiliging moeten bezighouden. 98% van de ondernemers krijgt jaarlijks te maken met een vorm van internetcriminaliteit. Toch blijkt deze inbraakvorm in veel gevallen nog steeds een ondergeschoven kindje te zijn; mede door de abstractie van het fenomeen voelen bedrijven er nog te weinig emotie bij. En daarom laten ze belangrijke beveiligingsmaatregelen op dit gebied vaak links liggen.

Laten we onze computers daarom eens zien als onze woning of bedrijfslocatie. En laten we de netwerken en kabeltjes die eraan zijn gekoppeld, beschouwen als onze oprijlaan of ons tuinpad. Kijkt u met deze bril op naar cybercrime, dan is het waarschijnlijk niet meer zo vreemd om elke avond voor het slapen gaan te controleren of alles goed is afgesloten en of de nodige beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. U kijkt immers ook of het alarmsysteem van uw bedrijfslocatie is geactiveerd en of de oprijlaan van uw woning goed is afgesloten!

Met deze benadering past u “O, B en E” maatregelen eenvoudig toe op uw computer(s) en alles wat daaraan is gekoppeld via netwerken. Zo bent u zowel op fysiek als digitaal niveau constructief bezig met beveiliging!